Heel veel mensen willen weten hoe het komt dat een website niet direct vindbaar is in Google. Ze ervaren frustratie omdat het hebben van een website niet automatisch betekent dat deze ook in Google te vinden is. Het opzetten van een website en het optimaliseren voor online vindbaarheid zijn twee aparte dingen. Bij Meyborg Media streven we naar heldere communicatie, daarom hebben we ervoor gekozen om het aspect van online vindbaarheid uitgebreid toe te lichten in deze kennisblog. Het doel van deze blog is om onze klanten niet alleen een duidelijk beeld te geven van onze zoekmachine optimalisatie diensten, maar ook om inzicht te bieden in hoe Google pagina’s analyseert en indexeert.

Is jouw website nog niet vindbaar?

Het is cruciaal om het verschil te begrijpen tussen vindbaarheid en indexering, vooral gezien de voortdurende veranderingen en ontwikkelingen op het internet. Dagelijks worden talloze nieuwe websites gelanceerd, domeinnamen geregistreerd en website-inhoud bijgewerkt. Om hierop adequaat te kunnen reageren, moeten deze wijzigingen eerst worden opgemerkt door zoekmachines zoals Google. Google crawlt voortdurend alle beschikbare webpagina’s, wat van belang is voor het actualiseren van de zoekindex van Google.

Niet vindbaar zijn houdt in dat je niet zichtbaar bent bij de zoektermen waarop je dat wel zou willen zijn. Het is echter mogelijk dat je wel gevonden wordt bij andere zoektermen, wat niet betekent dat jouw website of webpagina volledig onvindbaar is.

Vindbaarheid maken we concreet

Als we het hebben over vindbaarheid, is het essentieel om specifiek te zijn. Is jouw website niet vindbaar voor relevante zoektermen, zoals je bedrijfsnaam of jouw eigen naam? Het is belangrijk om dit concreet te maken voordat je gaat onderzoeken waarom je website niet gevonden wordt. Alleen de verklaring “mijn website is niet vindbaar op Google” is vaag en onnauwkeurig. Het kan zijn dat je niet (zo goed) vindbaar bent zoals je zou willen. Daarom beginnen we eerst met het controleren of je URL is geïndexeerd door Google.

Is jouw URL geïndexeerd door Google?

Wanneer een URL niet wordt geïndexeerd door Google, zal deze niet verschijnen in de zoekresultaten. Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat Google slechts een fractie van alle webpagina’s indexeert. Met de voortdurende groei van het internet, met dagelijks nieuwe websites en pagina’s, neemt het totale aantal online inhoud snel toe. Op dit moment zijn er al meer dan 1 miljard websites met meer dan 50 miljard webpagina’s wereldwijd. Natuurlijk kan Google niet al deze pagina’s opslaan, en bovendien zijn veel pagina’s niet relevant of van lage kwaliteit. Als gevolg hiervan is Google selectief in het indexeren van webpagina’s, waardoor zelfs waardevolle inhoud mogelijk niet wordt opgenomen. Om te controleren of een URL is geïndexeerd door Google, zijn er verschillende methoden beschikbaar die je kunt toepassen.

Methode 1: Google Search Operators

Gebruik Google’s search operators voor nauwkeuriger zoeken, zoals het vinden van specifieke websites of webpagina’s. Met de ‘site:’ search operator kun je gericht zoeken naar inhoud binnen een bepaald domein. Voer ‘site:domeinnaam.nl’ in de adresbalk van je browser of de zoekbalk van Google in om te zien welke pagina’s geïndexeerd zijn door Google. Dit geeft je een overzicht van de geïndexeerde pagina’s voor een complete website, en laat je weten of een specifieke URL is geïndexeerd of niet. Bezoek de website van Ahrefs voor een overzicht van alle search operators.

Methode 2: URL inspecteren in Google Search Console

In Google Search Console kun je per URL controleren wat de status is en aanvragen om een URL te indexeren. Heb je geconstateerd dat een webpagina van je website niet door Google is geïndexeerd, dan is de URL-inspectietool van GSC de uitkomst. Je kan dan bijvoorbeeld zien of er een reden is waarom de URL niet in de index staat.

Indexering aanvragen met URL-inspectietool

Je kunt met de URL-inspectietool ook een indexeringsverzoek voor een URL indienen. Hoewel dit mogelijk is, is dit niet de voornaamste functie van deze tool in GSC. Het is daarom niet raadzaam om dit te doen elke keer dat je een nieuwe pagina publiceert. Het herhaaldelijk indienen van indexeringsverzoeken kan worden beschouwd als misbruik en kan leiden tot het negeren van dergelijke verzoeken door Google. Als je echter belangrijke wijzigingen aan een pagina hebt aangebracht en wilt dat Google hiervan op de hoogte is, kun je de URL-inspectietool gebruiken. Doe dit dus niet te vaak.

Indexeren dankzij sitemaps

Wanneer je website goed is opgezet, beschikt het hoogstwaarschijnlijk over een XML-sitemap. Dit is een cruciaal onderdeel voor een effectieve SEO-strategie. Gelukkig worden nieuwe webpagina’s doorgaans automatisch toegevoegd aan deze sitemap, vooral als je gebruikmaakt van een WordPress-plugin die dit proces automatiseert. Overigens genereert Shopify al automatisch een XML-sitemap.

Door een SEO-plugin in te stellen om automatisch een sitemap te genereren, hoef je je geen zorgen te maken over het handmatig toevoegen van nieuwe pagina’s. Zodra de XML-sitemap is ingediend bij Google Search Console, kan Google deze gemakkelijk vinden en zal het regelmatig controleren op updates, inclusief nieuwe pagina’s. Door deze geautomatiseerde aanpak help je Google bij het snel indexeren van je website, wat essentieel is voor een goede zichtbaarheid en vindbaarheid online.

Interne en externe links

Linkbuilding speelt een essentiële rol bij het ontdekken van nieuwe webpagina’s door Google. Interne links en externe backlinks dragen bij aan de indexering van pagina’s. Dat maakt dat het belangrijk is om hier extra aandacht aan te besteden.

Interne links worden soms automatisch gegenereerd, bijvoorbeeld wanneer een nieuw blogartikel direct op de homepagina wordt weergegeven. Deze eerste interne link is meteen handig, omdat het Google helpt om je pagina te ontdekken, te crawlen en hopelijk te indexeren. Zorg er dus voor dat je interne linkstructuur goed is opgezet, zodat je optimaal kunt profiteren van deze SEO-voordelen.

Vergroot je zichtbaarheid en ga aan de slag met SEO.

Het feit dat je pagina’s zijn geïndexeerd, betekent niet automatisch dat ze ook goed vindbaar zijn. Het is cruciaal om te achterhalen of je pagina’s worden gevonden op relevante zoektermen voor jouw website en of ze goed scoren op die termen. Als het antwoord op een van deze vragen “nee” is, of beide, dan is het tijd om je vindbaarheid te verbeteren. Dit doe je door effectieve SEO-strategieën toe te passen.

Published On: april 5th, 2024 / Categories: Seo / Tags: /